روز گذشته و در مراسم افتتاح آنلاین پارک اقتصاد دیجیتال سمنان، محمد جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت دوازدهم به گزارش مختصری از فعالیت وزارتخانه متبوع خود در دوره 4 ساله اخیر پرداخت. جهرمی به مواردی در زمینه اینترنت و اقتصاد دیجیتال اشاره کرد که با وعدههای چهار سال اخیرش بسیار متفاوت است.
روزهای تابستان سال 1396 و شروع به کار دولت دوازدهم با رونمایی از یک چهره جدید در فضای ارتباطات کشور به عنوان وزیر همراه شد. پیش از معرفی محمد جواد آذری جهرمی به عنوان گزینه دولت برای تصدی وزارت ارتباطات، تنها سوابق ثبت شده برای این مهندس برق 35 ساله (در آن زمان)، مدیریت شرکت ارتباطات زیرساخت برای مدتی نسبتاً کوتاه و قائم مقام وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت یازدهم بود.
آذری جهرمی با وعدههایی بزرگ مانند ساخت 5 یونیکورن در حوزه اقتصاد دیجیتال و حتی رفع فیلترینگ از شبکههای اجتماعی مانند توییتر وارد کار شده و در توانست با رأی اعتمادی به اصطلاح، لب مرزی، وارد دومین کابینه حسن روحانی شود. حالا و در پایان این چهار سال، میتوان به بررسی وعدههای وزیری پرداخت که عملکرد او در حوزه دیجیتال افت و خیزهای فراوانی داشت. البته در این مطلب قصد بررسی موردی نیست و هدف ارائه آماری از زبان جوانترین وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات دولتهای جمهوری اسلامی تا به امروز خواهد بود.
عملکرد دولت در حوزه اقتصاد دیجیتال
جهرمی در مراسم روز گذشته افتتاح پارک اقتصاد دیجیتال سمنان به صورت ویدئوکنفرانس و به میزبانی این مجموعه در سمنان، با بیان اینکه از ابتدای سال ۹۸ تا انتهای سال ۹۹، ۲۳۴ میلیارد تومان برای پوشش همگانی جادهای نسل سه و چهار اینترنت در مسیر حرم تا حرم، ارتقا و بهبود فیبر نوری، ارتباطات مسیر ریلی، پوشش روستایی، شهرکهای صنعتی و توسعه اشتغال سرمایه گذاری شد که بسیار قابل توجه است، تاکید کرد که این پارک، سومین مرکز از زنجیره پارکهای اقتصاد دیجیتال در کشور خواهد بود که میتواند در رشد اقتصاد دیجیتال بسیار مؤثر باشد. جهرمی در ابتدای صحبتهای خود گفت:
ما در کشور هدف گذاری کردیم تا سهم اقتصاد دیجیتال را در تولید ناخالص داخلی افزایش داده و تقویت کنیم و از سوی دیگر به بخش خصوصی و جوانان کشور اطمینان خاطر دادیم که در راه اندازی کسب و کارهای جدید حامی هستیم.
پارکهای اقتصاد دیجیتال نیز در دولت دوازدهم ایجاد شدند تا شرکت هایی با درآمد پنج میلیارد ریال در سال را تحویل بگیرند و با حمایت های خود شرکت هایی با گردش مالی ۵۰ میلیارد ریال در سال را تحویل دهند.
آذری جهرمی با بیان اینکه وزارت ICT علاوه بر تامین زیرساخت ها وظیفه توانمندسازی را نیز بر عهده دارد اعلام کرد که در دولت دوازدهم، توانمندسازی از طریق طرح نوآفرین و پارکهای اقتصاد دیجیتال انجام شده است:
در طرح نوآفرین، ۱۰ هزار شرکت در مجموعه کسب و کارهای فضای مجازی ثبت نام کردند و با استفاده از منابع در اختیار وزارت ارتباطات، منابع دولت در صندوقهای سرمایهگذاری و منابع بخش خصوص حمایت موثری از توسعه کسب و کار این شرکتها به عمل آمد.
جهرمی در ادامه صحبتهای خود اعلام نمود که کشور در این دوره توانسته از ۱.۷ درصد سهم اقتصاد دیجیتال در تولید ناخالص داخلی در سال ۹۲، به ۶.۴ درصد سهم در تولید ناخالص داخلی در سال ۹۹ برسد. این پیشبینی نیز مطرح شده که میتوان این آمار را در پایان سال 1400 به بیش از 7 درصد رساند. موقعیتی که به لطف حضور جوانان تحصیلکرده و متخصص در این زمینه شکل گرفته است.
محمد صدیق دامغانیزاده، مشاور وزیر فناوری اطلاعات و ارتباطات و رئیس پارک اقتصاد دیجیتال کشور نیز در سخنانی کوتاه با بیان اینکه دو شرکت صاحب نام در بحث تولید محتوا در حال حاضر در پارک اقتصاد دیجیتال استان سمنان مستقر هستند، گفت: کار ما از آموزشهای مهارتی با جهت گیری ایجاد کسب و کار در این مرکز شروع خواهد شد و در این دورهها سرمایه گذاری خواهیم کرد.
فاطمه منصوری معاون توسعه مدیریت و منابع استانداری سمنان نیز در این مراسم با بیان اینکه پارک اقتصاد دیجیتال استان سمنان، مرکزی ویژه، بروز و پیشگام در توسعه در سطح استان خواهد بود، گفت: امید میرود با ارتباط دوسویه و تعامل بخشهای مهارت آموزی، دانش، فناوری اطلاعات، صنعت و دانشگاه، بتوانیم پارک اقتصاد دیجیتال استان سمنان را به قطب تولید فناوری در حوزه ict در کشور تبدیل کنیم.
پوشش اینترنت در فضای کشور
وزیر ارتباطات با اشاره به اینکه در ابتدای کار این دولت، ۵۰ درصد شهرهای کشور به پوشش اینترنت نسل سوم دسترسی داشتند، ضمن اشاره به پوشش 100 درصدی اینترنت پرسرعت به صورت پهن باند و اینترنت 3G و 4G گفت:
۳۳ درصد از مردم ما در کشور در روستاها زندگی میکنند که ۹۸ و نیم درصد این عزیزان به اینترنت و پهن باند دسترسی دارد که میتواند فرصت مناسبی برای ایجاد بازار کسب و کار دیجیتال باشد از سوی دیگر باید گفت امروز پهنای باند شبکه هسته اطلاعات کشور به ۲۱ هزار گیگ افزایش یافته است.
آذری جهرمی به این نکته نیز اشاره کرد که بیش از ۳۰ درصد از جمعیت کشور در روستاها زندگی میکنند که پیش از این دولت دسترسی به اینترنت پهنباند نداشتند اما امروز ۹۸.۵ درصد از جامعه روستایی ایران به اینترنت پهنباند دسترسی دارند. از جمله وظایف دولت این است که هم اینترنت پهن باند را به دسترسی اضافه کند و هم پهنای باند شبکه ملی اطلاعات را افزایش دهد.